Teamsamenstelling

Women on top

Vrouwen verdienen minder dan mannen

Vrouwen verdienen gemiddeld aanzienlijk minder dan mannen. In Nederland is dit verschil 17 procent van het bruto inkomen. Hiermee is ons land wel een middenmoter in Europa.

Dit meldt het Duitse Bureau voor de Statistiek.

Bij onze oosterburen was dat verschil met 22 procent vorig jaar zelfs nog groter, meldden Duitse media. Hiermee staat Duitsland op de vierde plaats in de lijst met EU-landen. Alleen in Estland (30 procent), Oostenrijk (23 procent) en Tsjechië (22 procent) zijn de verschillen groter. En in Slovenië is het gat met 3 procent het kleinst.

Oorzaken voor de verschillen zijn onder meer dat vrouwen vaak korter werken, minder ervaring hebben en minder leidinggevende functies hebben.

Verandering in brengen
Het verschil in inkomen is in Duitsland al twintig jaar, sinds dat wordt bijgehouden, bijna hetzelfde. Dit ondanks maatregelen van de regering om daar verandering in te brengen. Als enkel wordt gekeken naar vrouwelijke en mannelijke werknemers in dezelfde functie met vergelijkbare ervaring en opleiding is het verschil kleiner. In Duitsland ligt dat percentage op 7 procent.

Inhaalslag
In maart bleek uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het verschil in bruto-uurloon in 2012 bijna 18 procent bedroeg. Voor elke euro die mannen verdienen, krijgen vrouwen 82 cent.

Wel zijn vrouwen volgens het CBS bezig aan een langzame, maar aanhoudende inhaalslag. In 2008 bedroeg het verschil in bruto-uurloon namelijk nog 20 procent.

Ook het percentage vrouwelijke hoofdkostwinners steeg tussen 2002 en 2012 van 13 naar 19 procent.

Op PW de Gids Vakbase leest u welke maatregelen om de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen op arbeidsniveau effectief zijn.