Nieuws

baas ruzie boos zelfsturing conflict

Waarom HR anoniem solliciteren verwerpt

Een anonieme sollicitatieprocedure kan zorgen voor een divers medewerkersbestand. Maar HR moet niets van die ‘blinde’ sollicitaties hebben.

Maar dan ook echt niets: 84 procent van de HRM’ers accepteert een anonieme sollicitatie nu niet. Ook de kandidaat zelf heeft er weinig mee. Slechts 15 procent van de sollicitanten zou zijn sollicitatie anoniem willen laten beoordelen.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Indeed. De banensite ondervroeg hiervoor 318 HR-managers en 619 sollicitanten over hun ervaringen bij sollicitaties.

Wantrouwen en gesjoemel

Waarom verwerpt HR anoniem solliciteren zo sterk? De belangrijkste reden is dat de HRM’ers direct willen kunnen beoordelen of een sollicitant in het team past (41 procent). Ook willen ze direct zien met wie ze te maken hebben (27 procent).

Maar ook wantrouwen jegens de kandidaat speel een rol. 12 procent van de HRM’ers verwacht namelijk dat er bij anoniem solliciteren met de sollicitatie kan worden gesjoemeld. Een op de tien werkgevers geeft aan te vertrouwen op intuïtie en ervaring bij het beoordelen van sollicitaties. Dat kan volgens hen alleen op basis van achtergrondinformatie over de sollicitant.

Lees ook: Zo selecteert HR discriminatievrij: 5 tips (>PW De Gids)

Anoniem solliciteren ook zeer succesvol

Vooral bij gemeenten en lokale overheden is anoniem solliciteren populair. De gemeente Zwolle gaat deze maand van start met een pilot anoniem solliciteren. De gemeente Den Haag deed dit jaar al een proef met anoniem solliciteren. Eind juli verscheen een voorlopig rapport met de resultaten. Daaruit bleek dat er meer werkzoekenden met een biculturele achtergrond op een functie solliciteren als dit anoniem kan.

De proef van de gemeente Den Haag duurde van januari tot en met juni dit jaar. Het betrof sollicitaties in de functieschalen 10 tot 14. Hierbij was ook anoniem solliciteren mogelijk. Om discriminatie op basis van afkomst tegen te gaan, maakte de gemeente bepaalde informatie op binnenkomende sollicitatiebrieven onleesbaar voor de eerste beoordeling. Denk hierbij aan de naam, nationaliteit, geboorteplaats, beheerste talen en het e-mailadres.

Diversiteit als bijkomend voordeel

In het eerste kwartaal van dit jaar telde de gemeente Den Haag 19 vacatures in de schalen 10 tot 14. Hierop reageerden 630 sollicitanten waarvan 31 procent met een biculturele achtergrond. In de periode vóór de proef had maar 18 procent van de sollicitanten een biculturele achtergrond.

Niet altijd is dergelijke proef overigens een succes. De gemeente Alphen aan den Rijn stopte een proef met anoniem solliciteren (>PW De Gids) omdat het veel extra administratie gaf en relatief weinig opleverde.

Lees ook het artikel  ‘Doet u het ook? HR-checklist voor onbewuste discriminatie’ op PWdegids.nl