Uitstroom

Arbeidsmarkt

Werkloosheid daalt voor derde maand op rij

8,2 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk. In de voorgaande maand bedroeg de werkloosheid nog 8,4 procent. De afgelopen maanden zijn er meer mensen aan het werk gegaan. In totaal nam het aantal werklozen in juli af met 12.000 personen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in juli uit op 645.000 personen. Gemiddeld daalde het aantal werklozen gedurende de afgelopen drie maanden met 14.000 per maand. Vergeleken met een jaar geleden is zowel de werkloze als de werkzame beroepsbevolking met ongeveer 50.000 personen gekrompen.

Dit betekent dat de totale beroepsbevolking met ruim 100.000 mensen is gedaald. Vooral tussen november 2013 en maart 2014 trokken veel mensen zich terug van de arbeidsmarkt.

Relatief lage werkloosheid
Volgens de internationale definitie van de International Labour Organisation (ILO) kwam de werkloosheid in juli uit op 6,7 procent, tegenover 6,8 procent een jaar eerder. De werkloosheid is in Nederland relatief laag vergeleken met die in andere landen.

Vanaf 2015 zal het CBS de hoofdindicator van de werkloosheid baseren op de definitie van de ILO.

Op PW de Gids Vakbase leest u ook welke factoren de arbeidsmarkt zoal beïnvloeden