Talentmanagement

Talentmanagement Louis van Gaal

Oranje kampioen? Wat Van Gaal ons leert over talentmanagement

Tegen alle verwachtingen in presteert het Nederlands elftal dit WK uitstekend. Vooraf had niemand er vertrouwen in, maar nu is Oranje een van de favorieten voor de titel. Veel grote voetballanden zijn inmiddels alweer zonder resultaat terug naar huis. Het succes van Oranje heeft zeker ook te maken met de visie van coach Louis van Gaal. Van Gaal blijkt verstand te hebben van talentmanagement.

Wat kunnen we van hem leren?

Kijk eerst naar de talenten van je mensen en dan pas naar de strategie
Een strategie is belangrijk, maar je moet wel over de juiste mensen beschikken om een strategie te kunnen uitvoeren. Nederland speelt al jaren aanvallend voetbal met drie spitsen. Van Gaal keek de afgelopen maanden naar zijn team en besefte dat hij niet over de juiste talenten beschikte om dit systeem succesvol uit te voeren. Dus gooide hij het roer om. Hij bekeek eerst welke talenten zijn spelers bezitten. Hij zocht daarna naar een strategie waarin dit talent optimaal tot bloei kon komen. Van Gaal werd vanwege deze keuze vooraf door velen verguisd. Maar het werkt tot nu toe fantastisch.

Durf onverwachte keuzes te maken
Tegen Chili speelde Dirk Kuyt voor het eerst in zijn leven in een belangrijke wedstrijd linksachter. De voetbalanalisten spraken er schande van. Maar Kuyt speelde een fantastische wedstrijd. Van Gaal zag dat Kuyt over de juiste aanleg beschikt om die rol goed te vervullen. Hoewel hij helemaal geen ervaring heeft op die plek en zich daar dus nog niet bewezen heeft. Toch durfde Van Gaal het aan om Kuyt daar neer te zetten. Nu blijkt dat Kuyt al weken op die positie traint. Van Gaal kwam een linksachter te kort, keek voorbij de gebruikelijke posities en vond iemand in zijn team die over het juiste talent beschikt om succes te hebben. Hij keek niet naar ervaring, maar naar talent. Dat is nog eens talentmanagement.

Werkervaring zegt niet alles
Bij sollicitanten zijn we geneigd om de focus op werkervaring te leggen. Prestaties uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst. Het is veel interessanter om te kijken naar de talenten die iemand heeft. Het Nederlands elftal werd vooraf niet hoog ingeschat door een gebrek aan ervaring, met name in de verdediging. Van Gaal paste de wijze van spelen aan op de talenten van de spelers. En nu heeft Oranje een van de meest solide defensies van alle teams. Het team van Spanje telde de meest ervaren spelers van het hele toernooi en zou wel weer even kampioen worden. We hebben gezien waar dat overschot aan werkervaring toe heeft geleid.

Alleen jong talent is ook niet voldoende

Lees verder…

Niels Blokker is HR-specialist bij Scorius

Op PW de Gids Vakbase kunt u meer lezen over talent en talentmanagement.