Nieuws

Werkloosheid neemt af

Zes werklozen voor één vacature

Het dringen om de schaarse vaste banen op de arbeidsmarkt begint langzaam maar zeker af te nemen. Voor elke openstaande vacature stonden vorig jaar augustus nog 8,1 werkzoekenden klaar. Dankzij de aantrekkende economie is het aantal kandidaten een jaar later afgenomen tot 5,9, het laagste cijfer sinds november 2012.

In de laatste negentien maanden waren voortdurend meer dan zes mensen op de arbeidsmarkt beschikbaar voor de spaarzame vacatures. Tegen de 645.000 werkzoekenden die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in juli heeft geregistreerd, zijn volgens de arbeidsmarktanalyse van Jobfeed in juli 110.021 vacatures online geplaatst. In het tweede kwartaal van 2014 is het aantal online vacatures met 17 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode van 2013.

Gunstige richting
Volgens Jobfeed begint de spanningsgraadmeter op de arbeidsmarkt langzaam af te buigen in gunstige richting. Er worden dus meer banen aangeboden voor een langzaam kleiner wordend leger werkzoekenden. Een paar jaar geleden stond de spanningsgraadmeter nog laag: voor elke baan waren in juli 2011 slechts 3,5 kandidaten beschikbaar. Augustus vorig jaar vormde met 8,1 werkzoekenden per baan het dieptepunt in de arbeidsmarkt.

In het tweede kwartaal van dit jaar waren in totaal 349.000 vacatures online geplaatst. Dat is het hoogste aantal sinds het tweede kwartaal van 2011, toen bedrijven 373.000 banen aanboden.

Bron: nu.nl; Op PW de Gids Vakbase kunt u meer lezen over beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt.