Blog

gouden eieren klein

Zo houd je je medewerkers bij je: 12 krachtige vragen

De ontgroening en vergrijzing zijn inmiddels een feit. Het is vechten om die paar super getalenteerde millennials. Maar hoe houd je Generatie Y vervolgens ook in dienst? Vraag je leidinggevenden iets extra’s te doen. Namelijk medewerkers rechtstreeks te vragen hoe het hem vergaat en wat er in zijn optiek beter kan!

Helaas verzuimen nog te veel leidinggevenden om écht een gesprek met hun teamleden aan te gaan. Terwijl sociale verbondenheid juist een belangrijke motor voor motivatie bij medewerkers is. Medewerkers die zich verbonden voelen met hun leidinggevende en met de organisatie zijn loyaler en zetten een extra stap. Bovendien zijn ze eerder geneigd bij jouw organisatie te blijven. Niet onbelangrijk in tijden van ontgroening en vergrijzing.

Verbondenheid ontstaat door in gesprek te zijn. En dat ontstaat weer door vragen te stellen. Geef je leidinggevenden daarom tools en inspiratie om tijdens elke één-op-één meeting en teammeeting vragen te stellen aan hun medewerkers. 
Medewerkers willen praten over hun ervaringen in het team of in het bedrijf. Ze zullen echte, eerlijke en goede informatie geven als een leidinggevende naar hun ervaringen vraagt én het veilig voor hen maakt om eerlijk te zijn. 
Door het stellen van vragen en het hebben van een gesprek bouw je als leidinggevende niet alleen een relatie op met je medewerkers, je komt er ook achter wat hen motiveert en wat jij én zij zelf kunnen doen om dat te vergroten.

12 krachtige vragen
Laat de leidinggevenden in je organisatie deze vragen, of een eigen variant ervan, gebruiken in hun één-op-één gesprekken en teammeetings.

.        Wat maakt jouw werk moeilijker of lastiger dan nodig? Wat zou je werk makkelijker maken?

.        Welke meetings zijn effectief en voegen waarde toe? Welke meetings zijn niet effectief en moeten veranderen of verdwijnen?

.        Wat moet ik weten waarvan je het vermoeden hebt dat ik het niet weet?

.        Welke drie dingen zullen je bij deze organisatie houden?

.        Waardoor zou je onmiddellijk weggaan?

.        Wat zou je willen doen in deze organisatie waar je nog geen kans voor hebt gehad om te doen?

.        Welke drie dingen heb je nodig om super gemotiveerd te zijn in je functie?

.        Welke van jouw vaardigheden heb je in dit bedrijf nog niet gebruikt?

.        Wat heb je meer of minder van mij nodig om je werk goed te kunnen doen?

.        Wat zou er moeten gebeuren zodat je je comfortabel voelt om ons als werkgever aan te bevelen bij je vrienden?

.        Wat is een goed besluit dat we in de laatste zes maanden hebben genomen? Aan welk genomen besluit twijfel je?

.        Wat gebeurt er in het team/organisatie waar je bezorgd over bent?

Wees er alert op dat je jezelf niet meteen verdedigt. Luister naar de antwoorden. Medewerkers willen gehoord worden, dus reageer als het kan maar ontwijk de feedback niet.

Geef aan wat jij leert tijdens deze gesprekken. Geef positieve aandacht aan de medewerkers die het riskeren om jou negatieve informatie te geven. Je hoeft niet met elk stukje informatie iets te doen. Maak kenbaar dat je het hebt gehoord en leg uit waarom je wel of geen actie zult ondernemen.

Marianne Schutten is leiderschapscoach, -trainer en -spreker bij Employee Dynamics

Lees ook wat de vergrijzing ons kost

Meer weten? Download gratis het e-rapport: 5 onmisbare prioriteiten voor succesvol en inspirerend leidinggeven