Talentmanagement

Werkeloosheid blijft dalen

Zo win je de oorlog om talent wel

De oorlog om talent zul je nooit winnen met een personeelsplanning die is ontwikkeld aan het begin van het jaar en die slechts periodiek wordt geëvalueerd aan de hand van de oorspronkelijke doelen. Alle externe omstandigheden zijn immers voortdurend aan verandering onderhevig. De economie, wet- en regelgeving, marktomstandigheden, vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en concurrentieverhoudingen veranderen continu.

Dat stelt Leighanne Levensaler, Vice President, Human Capital Management Products, Workday. “Pas als je kunt beschikken over accurate gegevens die zich op elke moment kunnen aanpassen aan de personeelsbehoefte, kom je in de buurt van het ideaalplaatje waarin je op het juiste moment kunt beschikken over de juiste mensen. En is dat niet waar die hele war for talent om begonnen is?

“Om continue personeelsplanning in de praktijk te brengen en het grote vraagstuk van talentmanagement adequaat te kunnen oplossen, moeten de managementteams wel kunnen beschikken over relevante gegevens over hun talenten. Als ze daarnaast ook nog eens in staat zijn deze gegevens te combineren met externe informatie over de arbeidsmarkt en salariseisen en operationele gegevens die afkomstig zijn van de verkooppunten en CRM-systemen, dan zijn ze spekkoper. Het juiste HR-systeem is in staat om alle gegevens te combineren en te analyseren en wel direct vanuit het basissysteem.”

Cultiveer een gemeenschappelijke wervingsstrategie
De meest voor de hand liggende uitbreiding vanpersoneelsplanning is sourcing. Met andere woorden: wie zijn de belangrijkste toeleveranciers van de veelbelovende nieuwe talenten die onze onderneming op een hoger plan kunnen tillen? Levensaler: “We weten allemaal dat samenwerking de sleutel tot succes is. Hiring managers en externe recruiters moeten intensief samenwerken om de juiste beslissingen te nemen en de felbegeerde talenten zo snel mogelijk vast te leggen.

“Met de traditionele legacy applicant tracking systemen (ATS), een softwaretoepassing die gebruikt wordt door recruiters om een gedeelte van de werving- en selectieprocedure te structureren en deels te automatiseren, winnen we de war for talent helaas niet. Dergelijke geïsoleerde systemen zijn volledig losgekoppeld van alle andere HR-disciplines. Deze systemen zijn vooral ontworpen met het oog op compliancy en ondersteunen managers bijvoorbeeld niet bij het checken van referenties of het evalueren van interne kandidaten.”

De ATS-systemen zijn meestal te complex en niet gebruiksvriendelijk. Dit verklaart wellicht waarom veelbelovende kandidaten eerder worden aangetroffen in spreadsheets en in de e-mailboxen van de lijnmanagers dan in het ATS-systeem. “Het echte werven moet vanuit het basis HRM-systeem plaatsvinden, waardoor de hele cyclus van personeelsplanning, inhuren, aannemen en afscheid nemen van werknemers op een centrale en overzichtelijke plaats gebeurt,” stelt Levensaler.

Snelheid van handelen is cruciaal
De zoektocht naar de meest getalenteerde werknemers is een gezamenlijk en continu proces dat moet meegroeien met de technologische ontwikkelingen. Het raadplegen van de gegevens op mobiele systemen, zoals smartphones en tablets, is net zo belangrijk als de toegang via laptops en desktop computers, omdat het werving- en selectieproces een dynamisch proces is en zich niet afspeelt vanaf een statische werkplek. Levensaler: “Het werven en selecteren van kandidaten en zelfs het doen van een aanbod gebeurt tegenwoordig on the fly. We leven immers in een tijdperk waarin always on de norm is.

“Last but not least, snelheid van handelen is cruciaal. Het komt in de praktijk te vaak voor dat de perfecte kandidaat voor de functie op het allerlaatste moment laat weten dat hij net een ander, beter, aanbod heeft geaccepteerd en zich daarom terugtrekt uit de procedure. Pas als ondernemingen bereid zijn om voortaan het individu centraal te stellen en een gebruiksvriendelijk realtime systeem van personeelsplanning op te zetten dat door iedereen in de organisatie wordt gekoesterd, kunnen ze een concurrentievoordeel op de arbeidsmarkt ontwikkelen. Alleen op die manier maken ze kans om de war for talent te winnen. Er is geen tijd te verliezen: deze war for talent woedt permanent.”

Op PW de Gids Vakbase leest u ook over de misvatting dat talentmanagement zich alleen richt op high potentials en jongere medewerkers.