Verdieping

5 situaties waarin je voorkeursbeleid mag voeren

Soms weet je precies met welke mensen je wel, en welke mensen je niet kunt gebruiken in je bedrijf. Maar discriminatie op grond van bijvoorbeeld ras, religie of sekse is verboden. Of niet? Als je heel goede argumenten hebt, mag je onderscheid maken.

Vijf situaties waarin een werkgever toch onderscheid mag maken:

1 – Alleen een man
Voor sommige functies is het onvermijdelijk om op ras of geslacht te letten. Een werkgever die een acteur zoekt voor de rol van Nelson Mandela, heeft geen keus dan te kiezen voor een zwarte man.

2 – Geen collega jonger dan 18 jaar
Werkgevers kunnen ervoor kiezen voor sommige functies geen jongeren onder de 18 jaar aan te nemen. Dit mag wanneer er bijvoorbeeld gevaarlijke situaties ontstaan als het werk door een al te jonge werknemer gedaan wordt.

3 – Alleen gezonde sollicitanten
Soms is het extra belangrijk voor een functie dat een werknemer gezond is. Bijvoorbeeld wanneer hij gaat meewerken aan medische tests voor een nieuw geneesmiddel of als hij gaat werken als instructeur op survivalweekenden. Een werkgever mag een sollicitant niet weigeren wanneer de klachten of risico’s zijn op te lossen door een aanpassing van de werkplek.

4 – Liever een gereformeerde werknemer
De directeur van een streng gereformeerd bejaardentehuis mag van zijn nieuwe verzorgingsmedewerker verwachten dat deze er dezelfde religie op nahoudt als hij. De nieuwe medewerker heeft veel contact met de bewoners en daarom is het belangrijk dat hun levensovertuigingen bij elkaar passen. Voor andere functies binnen het bedrijf, bijvoorbeeld die van de boekhouder, is de religie niet belangrijk genoeg om daarop te selecteren.

5 – Een voorkeursbeleid hanteren
Als een bedrijf een echt mannenbolwerk is, dan mag een werkgever ervoor kiezen bij de volgende sollicitatieronde een vrouw aan te nemen. De noodzaak van het voorkeursbeleid moet dan wel heel duidelijk zijn.
(Bron: pwdegids.nl)