Verdieping

5 tips om de juiste sleutelpersoon te kiezen

Je kunt nog zo goed plannen welke posities cruciaal zijn voor de organisatie, maar tijdens de werving & selectie van sleutelpersonen kan er veel misgaan. Organisaties verliezen vaak tienduizenden euro’s wanneer zij de verkeerde persoon aannemen een belangrijke functie.

Dat stelt Beth Gilfeather, CEO van Seven Step RPO, een bureau gespecialiseerd in recruitment process outsourcing, op TLNT.

Volgens Gilfeather zijn er duidelijke rode vlaggen die aangeven dat er misschien een vlekje aan de kandidaat zit:

  1. Vage antwoorden op een vraag naar specifieke vaardigheden: “Ik heb dat wel eens gezien…” Gilfeather stelt dat dit betekent dat de kandidaat geen vertrouwen heeft in zijn of haar eigen antwoord en niet de ervaring of vaardigheden heeft waar de organisatie naar op zoek is. Door te vragen of hij iets daadwerkelijk heeft toegepast in het verleden, dwing je de kandidaat om duidelijk te zijn.
  2. Negatieve uitlatingen over de voormalige werkgever betekent volgens Gilfeather dat de kandidaat geen goed inschattingsgevoel heeft voor welke informatie gepast is om te delen en hoe je negatieve situaties op een professionele wijze beschouwt. Door te vragen wat er wel goed was aan de vorige baan krijgt de kandidaat de kans zich op een meer positieve en professionele wijze te presenteren.
  3. Te veel eer voor het team: Wanneer een kandidaat alleen in termen van “wij” of “ons team” praat, was hij waarschijnlijk niet degene die verantwoordelijk was voor een project en misschien was hij er helemaal niet bij betrokken, waarschuwt Gilfeather. Vraag de kandidaat voor welk aspect hij specifiek zelf verantwoordelijk was.
  4. Sociaal wenselijke antwoorden: Kandidaten die op de vraag naar hun zwakke punten juist hun sterke punten voor het voetlicht brengen – “Mijn grootste zwakke punt is dat ik te hard werk” –  zijn niet eerlijk over de dingen waar ze aan moeten werken. Door te vragen wat zijn leidinggevende of collega’s zouden zien als zijn zwakke plek – en daarbij om namen te vragen – verleidt je de kandidaat om eerlijker te zijn.
  5. Te laat komen. Was er een file? Was er in de verre omtrek geen parkeerplek te vinden? Of kon het hem gewoon niet schelen. Door te vragen of hij het moeilijk vond om de locatie te vinden, kun je er volgens Gilfeather achter komen of de kandidaat pech had of gewoon apathisch was.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van PW De Gids