Leiderschap

Leiders te onzeker om over eigen opvolging na te denken

Het komt maar zelden voor dat de topbestuurder van een organisatie zeker genoeg is van zichzelf om zijn of haar eigen opvolging op de agenda te durven zetten.

Dat zegt Lesley Uren, talent management expert voor PA Consulting, in de Financial Times. Nadat ze hard hebben gewerkt om de top te bereiken, overschatten leiders vaak hun eigen onmisbaarheid en zijn ze blind voor de kwaliteiten van de mensen om hen heen. Uren: “Je wordt misschien wel gevraagd om na te denken over mensen die beter dan jij het werk kunnen doen. Leiderschapsrollen worden steeds complexer, dus het zoeken naar een opvolger betekent dat je iemand aan moet wijzen die is als jij, maar dan beter.”

Het is echter nadelig voor de organisatie wanneer de leiders niet nadenken over hun eigen vertrek en daarvoor plannen maken, zegt Joseph Bower, hoogleraar aan de Harvard Business Schoolen auteur van het boek The CEO Within – Why Inside Outsiders are the Key to Succession Planning. Wanneer een organisatie de verkeerde persoon aanwijst als CEO of wanneer de huidige topman of -vrouw te lang blijft zitten, berokkent dat schade. “Opvolging is niet iets waar je op het laatste moment aan kunt denken. Opvolging moet in de kern zitten van de manier waarop de organisatie wordt geleid.”