Nieuws

bonus geld salaris loon

Loonoffer vragen van personeel? Niet doen!

In zwaar weer om salariskorting vragen: uw medewerkers vinden het not done. Personeel is steeds minder bereid euro’s in te leveren voor baanbehoud.

Uit nieuw onderzoek van ING blijkt dat als het puntje bij paaltje komt, 29 procent van de werknemers bereid is geld in te leveren als ze daarmee hun baan kunnen redden. Dat cijfer gaat langzaam omlaag: vorig jaar lag dit percentage op 31 procent, en twee jaar eerder op 34 procent.

TIP: Lees hoe u salariskorting via een eenzijdig wijzigingsbeding kunt doorvoeren op PW De Gids Vakbase.

Loonoffers zijn actueel in de detailhandel. Warenhuisconcern V&D vraagt bijvoorbeeld een salariskorting van 5,8 procent van zijn personeel, en ligt daardoor in de clinch met de vakbonden. Bedrijven in deze branche hebben het moeilijk omdat het economisch herstel nog bescheiden is en ze geconfronteerd worden met veranderende consumptiepatronen en de opkomst van webwinkels.

Als het erop aankomt loon in te leveren voor baanbehoud, zegt een op de zeven werknemers minder dan 5 procent in te willen leveren. Een op de tien is bereid tot 10 procent in te leveren en een kleine groep van 5 procent is bereid tot een loonoffer van meer dan 10 procent om daarmee de baan veilig te stellen, aldus het enquêteonderzoek van ING waar duizenden mensen aan meededen. (ANP)