Nieuws

Werkeloosheid blijft dalen

Mama is geen rolmodel

Twee keer zo veel mannen als vrouwen ambiëren zo snel mogelijk een toppositie in het bedrijfsleven. De rolmodellen voor de aanstormende leiders zijn over het algemeen man, buitenlands en dood of naderen de pensioengerechtigde leeftijd.

Dat blijkt onderzoek van het Britse Chartered Management Institute (CMI). Volgens het CMI is het tijd voor nieuwe rolmodellen die jonger en vrouwelijk zijn. Gevraagd naar degene die hen het meest inspireerden om hun doelen te halen, noemden de respondenten nu het vaakst Nelson Mandela, Richard Branson, en Steve Jobs. De enige vrouwen in de top 10 waren Margaret Thatcher en Moeder Theresa.

Vooruitkijkend naar 2025 wil nog geen kwart van de ondervraagde vrouwen de top bereiken, tegenover 38 procent van de mannen. Als ze gevraagd worden naar de nabije toekomst, dan zegt 7,1 procent van de mannen dat zij binnen twee jaar ceo willen zijn, tegenover 4 procent van de vrouwen. Mannen zijn 22 procent vaker van mening dat mannen betere rolmodellen zijn dan vrouwen. Kijken ze dicht bij huis, dan noemen mannen hun vader drie keer vaker als lichtend voorbeeld dan hun moeder.