Nieuws

Loonstrook

Schaarse techneut verdient het meest

Technisch geschoolde mensen worden steeds schaarser. Wie een goed salaris wil verdienen, doet er goed aan om techniek te gaan studeren.

Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van carrièreplatform Intermediair onder 109.000 Nederlanders. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit. Ook mensen die een studie  economie of informatica volgen zijn dermate gewild dat ze uitzicht hebben op een bovengemiddeld salaris.

Met een gemiddelde bruto jaarsalaris van € 32.965,- verdienen werknemers in Drenthe het minst.  Een verschil van € 6.180,- per jaar met koploper Utrecht. Ook werknemers in Noord-Holland (€ 38.544,-) en Zuid-Holland (€ 37.455,-) verdienen vergeleken bij werknemers in de rest van het land goed. De afstudeerrichting van een werknemer zegt ook veel over het gemiddelde salaris. Zo verdienen Nederlandse werknemers met een WO-studie in de techniek het meest, gevolgd door werknemers met een WO-opleiding economie en landbouw. Op WO-niveau levert een studie in taal- en cultuur een baan op met het laagste salaris, namelijk € 37.490,-.

Ook tussen mannen en vrouwen zijn er nog steeds grote salarisverschillen. Gemiddeld verdienen mannen 25% meer dan vrouwen. Vooral tussen mannen en vrouwen met een WO-opleiding is het verschil groot: mannen verdienen hier namelijk 28,5% – op jaarbasis zo’n € 12.031,- –  meer dan vrouwen. Ook op functieniveau zijn duidelijke verschillen zichtbaar. Mannen in een directiefunctie verdienen gemiddeld € 66.247,- bruto per jaar, vrouwen in dezelfde functie verdienen € 53.058,-. Alleen in administratieve en secretariële functies verdienen vrouwen meer dan mannen.