Nieuws

techniek-vrouw

Technische arbeidsmarkt zit muurvast

De lage bereidheid van technici om te veranderen van baan is bijzonder zorgelijk. Naar verwachting blijft de vraag naar technici in 2014 stabiel hoog.

Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de technische arbeidsmarkt 2013 van Stijn Berden, competence director Technology bij Yacht.

In 2013 was er maandelijks een gemiddeld aanbod van ruim 3.700 vacatures voor hogeropgeleide technici; in 2012 waren dit er gemiddeld 3.100 per maand. Ondanks dit grote aanbod is slechts 5 procent van de hoogopgeleide technici actief op zoek naar een nieuwe baan.

Berden: “Beperkte mobiliteit is op lange termijn funest voor organisaties, maar staat vooral een degelijke technische carrière in de weg. Met zo’n groot aanbod aan vacatures en de beperkte groep technici die actief op zoek is naar een nieuwe uitdaging, is het voor werkgevers noodzakelijk in te spelen op de behoeftes van technici om hen in beweging te krijgen. Maar ook voor technici zelf is het nodig in beweging te blijven om carrièremogelijkheden te blijven houden”.