Uitstroom

binden en boeien

Werknemer verlaat u voorlopig niet

Ondanks het feit dat de arbeidsmarkt tekenen van herstel laat zien, wachten uw medewerkers het einde van de crisis nog even bij u af. 65 procent van hen zegt namelijk niet actief op zoek te zijn naar een nieuwe baan.

Zolang er geen noodzaak is, gaan werkende Nederlanders voorlopig nog geen nieuwe uitdagingen aan. Dat concludeert de Randstad Werkmonitor die dinsdag werd gepubliceerd, een onderzoek onder 810 werkenden uitgevoerd. De uitkomsten laten zien dat veel mensen toch wachten op nog betere tijden: ze zijn blij nog werk te hebben en gaan nieuwe avonturen op de arbeidsmarkt voorlopig uit de weg. 36 procent zegt het niet te zien zitten om nu te gaan solliciteren omdat de tijden nog te onzeker zijn.

TIP: Lees meer over hoe u de mobiliteit van werknemers bevordert op PW De Gids Vakbase.

Een ruime meerderheid (65 procent) denkt zelfs pas aan solliciteren als de nood aan de man is. Een vergelijkbaar percentage (59 procent) zou eerder van baan veranderen als ze worden benaderd; dit geldt nog sterker bij hoogopgeleiden en werkenden met een vast contract (68 procent).

Algemeen directeur Randstad Nederland Reiant Mulder: ‘Deze passieve houding is een belangrijk signaal voor werkgevers die – al dan niet moeilijk invulbare – vacatures hebben. Voor het werven van de juiste mensen zullen werkgevers echt wat te bieden moeten hebben om talent binnen te halen.’

Lees ook: Doorstroom: mede bepalend voor motivatie van het personeelsbestand