Nieuws

bang angst verstoppen gluren

Wie is er bang voor SPP?

Afdelingshoofden zijn vaak een beetje huiverig voor strategische personeelsplanning. Zij kunnen de gevolgen niet overzien.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar strategische personeelsplanning (SPP) binnen de veertien Nederlandse universiteiten. Onder druk van de vakbonden staat in de cao voor universiteiten dat de academische instituten verplicht zijn om aan strategische personeelsplanning te doen.

Volgens onderzoeker Charissa Freese zijn er grote verschillen tussen de universiteiten en de mate waarin zij zich bezighouden met SPP. De meeste universiteiten waren huiverig om informatie te delen, ook met collega’s van de eigen universiteit. Freese weet dit tijdens haar workshop voor het congres van Over Personeelsplanning aan angst voor SPP. De faculteiten zijn bang dat de gegevens worden gebruikt tijdens bezuinigingsrondes. Ook willen ze mensen beschermen die niet heel goed functioneren. Daarnaast vrezen zij dat hun beste mensen worden weggekaapt als door SPP duidelijk wordt wie de echte goudhaantjes zijn.

Heeft u het congres gemist of wilt u de presentaties nog eens nalezen? Klik hier om alles over het congres Over Personeelsplanning terug te vinden.