Verdieping

Zo vindt u een geschikte opleiding

Personeelsplanning kan niet zonder goed opleidingenbeleid. Maar een geschikte opleiding of training vinden voor werknemers is lastig.

Bijna 40 procent van de organisaties besteedt het beschikbare opleidingsbudget dan ook niet helemaal, voornamelijk vanwege gebrek aan tijd voor het zoeken en vinden van een opleiding. Uit onderzoek van strategisch adviesbureau NIDAP en vergelijkingssite Springest, gehouden onder 233 opleidingsverantwoordelijken uit verschillende branches, blijkt dat 33,6 procent van de HR-professionals dit gebrek aan tijd zelfs als grootste struikelblok ervaart.

Wat maakt het zo lastig om een geschikte opleiding te vinden? “Veel HR-afdelingen werken samen met voorkeursleveranciers voor vaste opleidingen en trainingen”, zegt marketingmanager Peter Koelewijn van opleidingsvergelijkingssite Springest. Deze aanpak werkt echter niet in alle gevallen. “Organisaties zoeken toch vaak een opleiding op maat voor een werknemer of groep medewerkers. Dat maatwerk is niet altijd terug te vinden in de catalogus van de voorkeursleverancier.” Vervolgens moet alsnog buiten de deur worden gewinkeld en dit speurwerk kost tijd. Een oplossing voor dit probleem kan zijn om de selectie van een geschikte opleiding of training toe te vertrouwen aan de medewerker zelf. Die is immers gemotiveerd om tijd te stoppen in deze puzzel. Bovendien is de kans groter om exact die opleiding of training te vinden die past bij zijn of haar ervaring, talenten en ambities.

Vrijheid in keuze opleiding
Wanneer organisaties hun medewerkers de vrijheid gunnen om zelf een opleiding of training op maat te kiezen, ontlast dat leidinggevenden en HR-afdelingen van een arbeidsintensieve klus. Toch willen HR-medewerkers wel graag een garantie dat de opleiding ook goed is. Er bestaat een aantal keurmerken die een beeld geven van de algemene kwaliteit van een opleider. Zo verstrekt de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) accreditaties aan hogere onderwijsinstellingen in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast bestaan er keurmerken voor opleidings- en trainingsinstituten. Bijvoorbeeld het keurmerk ‘Cedeo-erkend’, dat stoelt op een door deze onafhankelijke partij uitgevoerd klanttevredenheidsonderzoek.

Organisaties kunnen dankzij keurmerken en accreditaties een aardig beeld krijgen van de algemene kwaliteit van opleidingen. Ze kunnen zo een eerste selectie maken: met welke aanbieders willen we wel en niet in zee? Toch hebben organisaties vaak behoefte aan meer informatie. Commercieel manager Emile Langerak van ICM Opleidingen & trainingen: “Elk gerenommeerd instituut beschikt over keurmerken en daarom zijn ze niet echt onderscheidend. Er zijn duizenden instituten. Het is voor een medewerker die op zoek is naar een cursus heel lastig om een keuze te maken in het woud van aanbieders.”

Koelewijn geeft aan dat een algemeen kwaliteitskeurmerk niet altijd iets zegt over de kwaliteit van één specifieke opleiding. Organisaties zoeken daarom vaak naar persoonlijke beoordelingen van eerdere cursisten. Dat doen ze door navraag te doen binnen hun netwerk, maar ook via opleidingsvergelijkingssites zoals Springest. De site van Springest telt nu dertigduizend beoordelingen of reviews. Die zijn allemaal afkomstig van ex-deelnemers aan trainingen, cursussen en opleidingen. Op de site van Springest kunnen organisaties per instituut en training cijfers en beoordelingen lezen. Koelewijn: “Sommige bezoekers willen vooral weten welk gemiddeld rapportcijfer een opleiding of training krijgt. Andere bezoekers hechten meer waarde aan de persoonlijke ervaringen van individuele cursisten.”

Opleidingen inkopen
Voor het verzamelen van de reviews werkt Springest onder meer samen met Evalu, dat een online evaluatietool biedt voor zowel opleiders als organisaties die opleidingen willen inkopen. Jeroen van Rij van Evalu: “Mensen zijn gewend online te shoppen. Ze zijn gewend om online vergelijkingssites te gebruiken en zien ervaringen van anderen als een belangrijke indicator van de kwaliteit van diensten en producten. Organisaties die gebruikmaken van Evalu kunnen hun werknemers na afloop van elke training of opleiding automatisch een uitnodiging sturen om online een gestructureerde vragenlijst in te vullen.”

ICM Opleidingen & trainingen werd in december 2013 op basis van reviews bij Evalu en Springest uitgeroepen tot Beste Opleider van Nederland 2013 in de categorie ‘grote opleiders’. Emile Langerak van ICM: “HR-medewerkers die zich oriënteren, zoeken via bijvoorbeeld Google op zoektermen, zoals ‘training assertiviteit’. Dan komen ze vaak op onze site terecht. Daar kunnen ze alle benodigde informatie vinden over onze opleidingen en trainingen, inclusief ongefilterde evaluaties van cursisten. Wanneer iemand belt met ICM nemen onze studieadviseurs ruim de tijd om potentiële cursisten te adviseren bij het maken van een keuze. Als iemand zich nog echt in de oriënterende fase bevindt, raden wij deze persoon altijd aan om ook een kijkje te nemen op een vergelijkingssite. Het gaat toch om een grote investering, zowel in tijd als geld.”

Bron: pwdegids.nl